FASON ÜRETİM NEDİR
Fason üretim; bir firmanın başka bir üretici firmaya kendi talepleri doğrultusunda ürün ürettirmesi demektir. Fason üretim sayesinde taraflar, profesyonelleştikleri alanlarda yoğunlaşıp, iş çerçeveleri dışındaki alanlara müdahale etme zorunluluğundan kurtulurlar.
Fason üretim yapmadan önce fason üretime göndereceğimiz ürünler ile alakalı stok kartlarını, üretim taleplerini ve bu taleplere bağlı iş emirlerini oluşturmamız gerekmektedir bu işlemler sonrasında fason firmalarla ile alakalı işlemleri Üretim Yönetimi menüsünde Evraklar başlığının altında yer alan Fason Hareket Fişlerinden gerçekleştirebiliriz.
FASON HAREKET AŞAMALARI
1- Stok Tanıtım Kartı (011300)
Stok Tanıtım Kartı ile fason üretime göndereceğimiz hammaddeleri ve bu hammaddelerin işlendikten sonra bize geleceği ürüne ait stok kartlarını 011300 kodlu menüden tanımlamamız gerekmektedir.
Aşağıda bulunan görselde ürünü oluşturan yani fason firmaya göndereceğimiz hammaddeye ait tanıtım kartını görmektesiniz.
Alt tarafta bulunan görselde ise fason firmaya gönderdiğimiz hammaddelere karşılık işlenip bize ürün olarak gönderilen yarı mamüle ait stok kartını görmektesiniz.
2- Fasona Üretilecek Ürünlerle İlgili Üretim Talebi ve İş Emri Oluşturma
Fason firmaya ürettireceğimiz ürünler ile alakalı olarak ilk önce Üretim Talep Fişi (233150)’den üretilecek ürün ile alakalı üretilmesini istediğimiz miktarı belirterek üretim talebi oluşturmamız gerekmektedir.
Daha sonrasında bu talep ile alakalı olarak Üretim Talep Fişinden İş Emri Oluşturma ve İzleme (230039) menüsü aracılığıyla iş emrimizi planlanacak miktar alanına üretilmesini istediğimiz miktarı yazarak ve iş emri oluştur butonuna bastıktan sonra açılan pencerede sakla yaparak oluşturuyoruz. İş emrini oluşturduktan sonra artık ürünün üretilmesi amacıyla fason firmaya çıkışını sağlayabiliriz.
3- Fasona Çıkış Fişi (233320)
Fason olarak yaptıracağımız ürünleri Fason Çıkış Fişi aracılığıyla fason firmaya çıkışını yapmamız gerekmektedir. Örnek olarak bu fiş üzerinde Fasoncu Kodu veya Fasoncu İsmi ve İş Emri alanları doldurulduktan sonra fason üretime göndereceğimiz H001 ve H002 hammaddelerini miktarlarını da girerek girip fason üretime yolluyoruz.
4- Fasondan Giriş Fişi (233410)
Fason üretime gönderdiğimiz stokları işlenip ürün haline geldikten sonra Fasondan Giriş Fişi ile tekrardan depolarımıza girişini sağlamamız gerekmektedir. Aynı örneğimiz üzerinden giderek Fasoncu Kodu veya Fasoncu İsmi ve İş Emri alanları doldurulduktan sonra fason üretimden H001 ve H002 hammaddelerimize karşılık işlenip yarı mamül haline gelen ürünümüzün girişini miktarını da girerek depomuza girişini sakla yaptıktan sonra karşımıza gelen pencerede devam butonuna basarak sağlıyoruz.
5- Fason Giriş Faturası (062190)
Fason üretim sonucu üretilen ürünler ile alakalı fasoncu firmanın bize gönderdiği faturayı sisteme fason giriş faturası ile girebiliriz. Fatura girişinde cari hesap kodundan fasoncu firma seçilip kodu alanında F5 butonu ile fason giriş fişleri ekrana gelecek ve bunları seçerek fatura kaydını sağlayabiliriz.